Ofta förekommande frågor (FAQ)

Är en skottsäker väst olaglig i Sverige?

Nej, det är lagligt att bära en skottsäker och/eller sticksäker väst i Sverige, även för privatpersoner. Skyddsvästar och skottsäkra västar har ingen licens i Sverige utan kan bäras av vem som helst. Det finns alltså inga förbud mot att bära, köpa, sälja och inneha en skyddsväst.

 

Du behöver med andra ord inte anmäla att du bär skottsäker eller kniv- och sticksäker väst

 

Vad heter en skottsäker väst på engelska?

Direkt översatt kallas en skottsäker väst på engelska för en ”bulletproof vest”. Du kan även stöta på andra benämningar för en skottsäker väst - t.ex. body armor och plate carrier. 

Vad betyder skottsäker?

Ingen skottsäker väst står emot och stoppar alla skott. Man talar i stället om att en skottsäker väst stoppar olika typer av projektil och fragment. 

 

Många tror lite felaktigt att alla skottsäkra västar skyddar mot knivar, pilar och pansarbrytande ammunition. Det är inte korrekt, eftersom dessa projektilers spetsar kan tränga igenom västens fibrer. Det krävs särskilda kniv- och sticksäkra västar för att stoppa knivar och liknande.

 

Den amerikanska standarden för skottsäkra västar är fastställd av National Institute of Justice, och därför heter standarden NIJ. Västar bedöms enligt denna skala:

 

NIJ Scale

Skottsäkra västar från Protection Group Danmark skyddar vid NIJ level 3A eller NIJ level 4 med ytterligare produkter. Hitta dem här.

Hur fungerar en skottsäker väst?

Det är ett ganska utbrett missförstånd att en skottsäker väst avleder skottet. En skottsäker väst är gjord av åtskilliga materiallager, vilka fångar upp kulan, absorberar dess energi, och fördelar energin över ett större område, så att kroppen kan tåla den. Bäraren får fortfarande ta emot all energi från skottet, vilket kan ge skador eller blåmärken, men det är bättre än att dö av skottet. 

Vad kostar en billig kniv- och sticksäker väst?

Om du köper något billigt skräp, som är tillverkat i tveksamma länder, kan den i värsta fall kosta dig ditt liv. Protection Group Danmarks kniv- och sticksäkra västar är tillverkade i Danmark och Europa, eftersom vi vill vara helt säkra på att kvaliteten är i toppklass. Du kan se vårt urval av kniv- och sticksäkra västar här.

Vilken är den bästa skottsäkra västen?

Den bästa skottsäkra väst är i grunden den som fungerar när du har behov av det. Vilken skottsäker väst som är bäst för dig beror på bl.a.: 

  • Vilka skott skall den stå emot/stoppa?

  • Skall den vara skottsäker, sticksäker eller båda delar?

  • Västens vikt?

  • Hur sitter västen på kroppen?

  • Vilken extrautrustning kan monteras på västen?

  • Vad kostar den?

 

Kvaliteten kan vara mycket olika när du köper billiga skottsäkra västar som är tillverkade i tveksamma länder. Protection Group Danmarks skottsäkra västar är tillverkade i Danmark och Europa, vilket gör att vi har ordning och kontroll på kvaliteten. Vi rekommenderar att du håller dig till erkända märken från trovärdiga tillverkare, eftersom det inte är värt att riskera livet för några få hundra kronor.

Du kan se vårt urval av skottsäkra västar her,

 

Vilken skottsäker väst använder polisen och militären?

Polis och militär offentliggör inte vilken/vilka skottsäkra västar man använder - av helt förklarliga skäl. 

Vad kostar en skottsäker väst?

Det beror på vilka vapen den skall stå emot/stoppa samt vilka möjligheter för anpassning och extrautrustning du är ute efter. Protection Group Danmark säljer dessa skottsäkra västar och här kan du se vilken som passar dig bäst.

Kan jag köpa en begagnad skottsäker väst, t.ex. på Blocket?

Ja, du kan köpa en begagnad skottsäker väst. Och nej, du bör inte göra. Låt bli med det, du kan aldrig vara säker på vad den har varit utsatt för och du har inga som helst garantier för att den fungerar. 

Om du överväger att köpa en begagnad skottsäker väst, kan du lika gärna istället rita ett stort kryss på bröstet och ropa ”skjut mig! jag står här!” till fienden. Då har du åtminstone sparat pengar på västen. 

Om du vill ha en ny, billig och bra skottsäker väst, ta en närmare titt då på PGD-Beta.